Kreatív kihívás: ismétlődő minták

repeat_pattern0_blog_hu

Egyik kedvenc kifogásunk, amiért nem alkotunk így szól: “nincs időm.” Félreértés ne essék, én éppen olyan gyakran hajtogatom ezt az elcsépelt mondatot, mint bárki más… Mivel azonban mostanság egy a szokásosnál is lustább periódusban vagyok, úgy döntöttem, csinálok magamnak egy kis kreatív kihívást.

Egy héten keresztül minden egyes nap előkaptam a sketchbookomat és az ecseteimet, hogy egy A6-os méretű lapot telefessek ismétlődő mintákkal. Néha ezek a minták végtelenül egyszerűre sikerültek, máskor több időbe telt befejezni őket – de alapvetően csak azt festettem, ami jött magától, minden tervezés nélkül. Itt olvashatjátok azt a vizuális (és verbális) naplót, ami ebből az egyhetes munkából kisült és összegzi a tapasztalatokat.

1. nap

repeat_pattern_challenge1_blog

Nagy lelkesedéssel vágok bele a kihívásba, úgyhogy akár egy kicsit bonyolultabb mintával is kezdhetünk!

Elkészítési idő: 45 perc

 

2. nap

repeat_pattern_challenge2_blog

Egyáltalán nincs időm, úgyhogy ma csak vonalakat festek. Sokkal spontánabbnak kéne lennem, de nem tehetek róla: kimérem vonalzóval a vonalak közti távot. Legalább a vonalakat szabad kézzel festem, vonalzó nélkül.

Elkészítési idő: 10 perc

 

3. nap

repeat_pattern_challenge3_blog

Megint kevés az időm, úgyhogy az előző naphoz hasonló mentalitással dolgozom, de a vízszintes vonalakat már meguntam. A  végén a cikkcakkok kicsit túl egyszerűnek hatnak, ezért feldobom a kompozíciót néhány narancssárga halacskával. Így már mindjárt jobban néz ki, és szuper nyári hangulata van.

Elkészítési idő: 15 perc

 

4. nap

repeat_pattern_challenge4_blog

Alig várom már, hogy kipróbáljam a háromszögeket, és a kék-zöld színpalettába kezdek egészen beleszeretni. Itt az ideje a spontaneitásnak, csak semmi méricskélés.

Elkészítési idő: 15 perc

 

5. nap

repeat_pattern_challenge5_blog

Az előző nap háromszögeivel nem vagyok túl elégedett. A színpaletta továbbra is tetszik, de az összkép mégsem túl rendezett. Plusz kezd formálódni a fejemben a gondolat, hogy ezeket a mintákat fel is használhatnám valamire egy kis digitális utómunkával. Úgyhogy megint háromszögek, ezúttal jóval kisebb léptékben.

Elkészítési idő: 45 perc

 

6. nap

repeat_pattern_challenge6_blog

A kék-zöld színpaletta egyenesen kívánja, hogy valami vízzel kapcsolatosat is fessek (már megtettem a 2. napon, de még mindig hiányom van). Úgyhogy most itt jönnek az esőcseppek.

Elkészítési idő: 30 perc

 

7. nap

repeat_pattern_challenge7_blog

Persze nem tudom kihagyni a már sokszor emlegetett kedvenc témámat, a buborékokat. A színpaletta most már marad.

Elkészítési idő: 25 perc

 

Mit tanultam ebből?

Ezelőtt a kihívás előtt ismétlődő mintákat csak hosszú és unalmas megbeszéléseken firkálgattam, vagy ha hosszabb időt kellett várakozással töltenem. Ez mindig megnyugtatóan hatott rám, de sosem gondoltam rá úgy, mint művészeti forma. Most egy kicsit megváltozott a véleményem minderről – főleg hogy néhány printet szándékozok készíteni belőlük (esetleg valami letölthető dolog Nektek?)

Talán úgy tűnhet, hogy 30-40 perc hosszú idő egy A6-os alkotás elkészítéséhez, de ez sokszor azért tartott ennyi ideig, mert a festék száradását vártam. Ha más médiummal próbálkozol (például tollal), elképzelhető, hogy jóval gyorsabban összehozol egy rajzocskát. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy a napi kreatívkodás nem igényel annyi időt, hogy ne lehetne beépíteni a mindennapi életbe.

Ha szívesen csatlakoznál egy ehhez hasonló, de közösségi kreatív kihíváshoz, iratkozz fel a hírlevelemre, így időben tudlak értesíteni.

Advertisements

One thought on “Kreatív kihívás: ismétlődő minták

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s